Generasjonsskifte på Stortinget

Det er duket for store utskiftninger på Stortinget etter valget i 2021. Mange tungvektere gir seg, ikke minst i Arbeiderpartiet.

Til nå har tolv medlemmer i Arbeiderpartiets stortingsgruppe takket nei til gjenvalg, av disse profiler som Martin Kolberg, Dag Terje Andersen, Tore Hagebakken, Else-May Norderhus (tidl. Botten) og Jette Christensen. 


I Oslo har Marianne Marthinsen, tidligere finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, takket nei til gjenvalg. Det betyr at det er plass til en kvinne på andreplass bak Jonas Gahr Støre. De to heteste kandidatene er Kamzy Gunaratnam som er varaordfører i Oslo, og Zaineb Al-Samarai, vararepresentant på Stortinget. Begge er 32 år og damer med en sterk stemme i samfunnsdebatten. 


I Hordaland Ap er det to ledige plasser etter at Magne Rommetveit og Jette Christensen forsvinner ut. Her er det mange som vil kjempe om plassene, blant dem er ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, foreslått av AUF. Hun kan få kamp om plassen fra Linn Kristin Engø som brått forsvant ut av politikken da hun trakk seg som byråd på grunn av Vigilo-skandalen tidligere i år. 


I Akershus har Nina Sandberg (Ap) sagt hun ikke stiller til gjenvalg. Her nevnes både Tonje Brenna, fylkesrådsleder i Viken, og nåværende leder i AUF, Ina Libak, som aktuelle navn. Libak har vært medlem av både Averøy og Ås sine kommunestyrer og Akershus fylkesting. 


Det har lenge vært varslet at Else-May Norderhus (Ap) tiltrer som fylkesmann i Møre og Romsdal i 2021. Det er dermed en ledig plass til en kvinne på en av topp-plassene. Her blir Berit Tønnesen, Line Hoem og Hanne-Berit Brekken pekt på som mulige navn, men det kan også gå til den unge utfordreren Astrid Willa Eide Hoem (nestleder i AUF). Førsteplassen i Møre og Romsdal Ap går ventelig til sunnmøringen Fredric Holen Bjørdal, som i dag sitter i finanskomiteen på Stortinget.


Selv om det er for tidlig å spå, ligger det an til at utskiftingene i nord ikke blir like ungdommelige for Ap. Eirik Sivertsen trakk seg i mars 2019 etter et internt varsel, og vil sannsynligvis bli erstattet av Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran på toppen av stortingslista i Nordland. I Troms har Martin Henriksen varslet at han ikke tar gjenvalg. Mange peker på nyslått fylkesleder og tidligere Målselv-ordfører Nils-Ole Foshaug som en kandidat. 

Og i Trøndelag venter man fortsatt på om Trond Giske skal offentliggjøre sitt kandidatur.

I Kristelig Folkeparti blir det også store utskiftninger av laget. Knut Arild Hareide har takket nei til gjenvalg til Stortinget, så det eneste som kan sikre ham en videre rikspolitisk karriere, er fortsatt regjeringsdeltagelse for KrF etter 2021.


KrF-representantene Steinar Reiten, Torhild Bransdal og Geir Jørgen Bekkevold har alle sagt at de ikke stiller til gjenvalg. Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan sitter foreløpig på gjerdet. 


Partiet har for det meste ligget under sperregrensen i snitt og har mistet nesten 6000 medlemmer de siste to årene. Mye av dette tillegges det store retningsvalget partiet gjorde høsten 2018. Det kan dermed være av det gode for partiet å få nye stemmer og en frisk pust inn i partiet for å tiltrekke seg nye velgere. 


I Hordaland peker mange på at utviklingsminister Dag Inge Ulstein skal ta førsteplassen til Knut Arild Hareide, men det er usikkert om Ulstein stiller. Hvis ikke, har tidligere byråd Rebekka Ljosland gode sjanser. Ljosland var lenge et hett navn som statsråd da FrP trakk seg ut av regjering. 


Når Akershus får flere stortingsrepresentanter, styrkes KrFs håp om comeback i fylket. Her seiler statsrådsvikar Ida Lindtveit Røse opp som et mulig navn. 


For Høyre ser bildet litt annerledes ut. Ikke mange av Stortingsrepresentantene har varslet at de trekker seg. Og det ligger dermed ikke an til stor utskiftning, skal vi tro meningsmålingene. Blant dem som ikke tar gjenvalg, finner vi helseminister Bent Høie som for lengst har fått jobben som fylkesmann i Rogaland, tidligere stortingspresident Olemic Thommessen og tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. 


Etter valget i 2013 og 2017 kom en ny generasjon Høyre-representanter inn på Stortinget. Blant disse var Mari Holm Lønseth, Stefan Heggelund, Peter Christian Frølich, Vetle Wang Soleim, Tina Bru, og Henrik Asheim. Dette laget er internt omtalt som «Løvebakken Unge Høyre». Med mange ministerposter for Høyre, har også en del av de unge varaene fått møte fast. Blant annet gjelder det Mathilde Tybring-Gjedde fra Oslo, som møter fast for Ine Eriksen Søreide, Aleksander Stokkebø fra Rogaland som møter fast for Bent Høie, Camilla Strandskog fra Oslo som møter fast for Nikolai Astrup og Marianne Haukeland fra Finnmark som møter fast for Frank Bakke Jensen. 


Flere steder i landet ligger det an til å bli kamp om plassene. På Oslo Høyres liste har samtlige varslet at de vil ta gjenvalg, og med et valgresultat som mest sannsynlig blir lavere enn sist, kommer det til å bli svært trangt om plassene på topp 10. Selv om Oslo ligger an til å få et ekstra mandat, som enten kommer til å gå til Høyre eller til Arbeiderpartiet. 


Til slutt blir det spennende å se hva som skjer i FrP. Til nå har få representanter meldt at de ikke stiller til gjenvalg. Det er tidligere Kari Kjønaas Kjos fra Akershus, Morten Ørsal Johansen fra Oppland og tidligere statsråd Solveig Horne fra Rogaland. 


FrP har i dag tre stortingsrepresentanter fra oljefylket. Ketil Solvik-Olsen har flere ganger varslet comeback i politikken etter at han trakk seg som statsråd for å følge legekona til USA. Han er nå innstilt på å ta førsteplassen i Rogaland, og den får han hvis han vil. Høyst sannsynlig vil Roy Steffensen og Terje Halleland ta plassene bak. 


Mest spenning er det knyttet til nominasjonen i Akershus, hvor FrP i dag har tre stortingsrepresentanter. 


Her er det kjent at stortingsrepresentantene Hans Andreas Limi og Himanshu Gulati tar gjenvalg. Fra sidelinjen er det trolig flere kandidater som vil fylle Kari Kjønaas Kjos sin plass på Stortinget. Kampen vil i praksis stå om andreplassen og tredjeplassen fordi ingen vil utfordre Limi. Men det er målingene utover høsten som avgjør om Gulati får kamp i nominasjonen. Gjør FrP det sterkt på målingene, og tredjeplassen i Akershus anses sikker, går Gulati en trygg nominasjonskamp i møte. 


Det er fortsatt en rekke stortingsrepresentanter som ikke har sagt offentlig om de stiller til gjenvalg eller ikke. De fleste valgkomiteene skal være ferdige med sin innstilling en gang mellom oktober-desember, og det kan alltid komme utfordrere som klarer å kapre seg en plass høyt oppe på listen. 

0