03/09/2024
Stortingslistene: Mange kjente skal ut – hvem skal inn?
Selv om fristen for å levere valglistene ikke er før i slutten av mars neste år, er de fleste partiene godt i gang med nominasjonen. Store profiler i norsk politikk kjemper om plass flere steder.
Ved stortingsvalg har velgerne kun en teoretisk mulighet til å påvirke rekkefølgen mellom de kandidatene som partiene har nominert på listene. I hvert enkelt fylke innstiller en nominasjonskomité til et nominasjonsmøte, som vedtar listen. Møtet står helt fritt til å følge innstillingen eller velge noen andre. Men når klubba har falt på nominasjonsmøtet, er rekkefølgen i praksis låst.
Nominasjonsmøtene gjennomføres de neste månedene, men allerede nå vet vi at det blir mange nye ansikter etter valget. Over 40 representanter fra dagens Storting har varslet at de ikke tar gjenvalg. Og enda flere av de som sitter der i dag, kan falle ut når prosessen er over.
Tungvektere, arvtakere og urokråker på vei ut
Stortinget er alltid utsatt for betydelig gjennomtrekk, og også denne gangen forsvinner både veteraner og tungvektere ut. I MDG forsvinner to av tre representanter, begge partiveteraner. Senterpartiet må klare seg uten Marit Arnstad, som har vært parlamentarisk leder denne perioden og ansett som partiets mektigste.
I SV takker både tidligere partileder Audun Lysbakken og stjerneskuddet Kari Elisabeth Kaski for seg. Høyres nestleder Tina Bru forlater også Stortinget, men er åpen for å være statsråd, mens partiveteran Jan-Tore Sanner forlater politikken for å bli statsforvalter. I Arbeiderpartiet takker mange veteraner for seg, som Kari Henriksen, Lise Christoffersen og Rigmor Aasrud.
I KrF har både Dag Inge Ulstein og Kjell Ingolf Ropstad varslet at de ikke tar gjenvalg. Det er også usikkert om den nylig avgåtte partilederen Olaug Bollestad fortsetter som representant for KrF i Rogaland, et av partiets få sikre mandater. Mye er uavklart i Kristelig Folkeparti om dagen, og jakten på ny partileder fortsetter.
Noen forlater Stortinget etter en brokete periode. Blant dem finner vi tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen, Anette Trettebergstuen, Anniken Huitfeldt og Ola Borten Moe. Alle opplevde skandalesaker i løpet av perioden, men om det har påvirket vurderingen om å takke for seg er vanskelig å si. Men Hadia Tajik og Sandra Borch ligger altså an til å fortsette, selv om de måtte gå av som statsråder.
Noen av politikkens urokråker er også på vei ut. Christian Tybring-Gjedde ble kastet ut av partiet før han kom så langt som til renominasjon. Carl I. Hagen legger bak seg 35 år på Stortinget og en mannsalder som en av Norges mest kontroversielle politikere.
Med så mange som skal ut, er det mange ledige plasser å fylle. Mange steder er det ventet harde dueller. Dette er noen av de spennende nominasjonene vi mener det er særlig verdt å følge med på:
Oslo Høyre:
I Oslo Høyre er nominasjonsstriden i full gang. Samtlige på topp seks søker gjenvalg og flere utfordrere har meldt seg på. Både Unge Høyre-leder Ola Svenneby, bystyrerepresentant Arina Aamir og nestleder i fylkespartiet, Ingeborg Tennes, ønsker fast plass. Tidligere representant Stefan Heggelund har også kastet seg med i prosessen, og Arve Juritzen nevnes som en med tydelige ambisjoner. Vi tror at listetoppene Ine Eriksen Søreide og Nikolai Astrup sitter helt trygt, det samme gjør nok også Mathilde Tybring-Gjedde og Mudassar Kapur. Det er dermed fra femteplass og nedover slagene skal stå.
I urnominasjonen til Oslo Høyre denne uken, der alle betalende medlemmer kan huke av sine favoritter, er Ola Svenneby er den av utfordrerne som gjør det klart best. Urnominasjonen er ingen fasit. Prøvenominasjonene, som nå gjennomføres i alle 15 bydeler og tre sideforeninger, er minst like viktige å se til.
Oslo Rødt:
Rødt har i dag to representanter innvalgt fra Oslo: Seher Aydar og tidligere partileder Bjørnar Moxnes. Aydar er ventet å få opprykk til førsteplass på listen. På andreplass seiler Sofia Rana opp som Moxnes sin utfordrer. Rana ble i vår foreslått som nestleder i Rødt og er sett på som et mer radikalt alternativ til dagens ledelse, men trakk seg før det ble nestlederkamp. Hun skal nå ha informert nominasjonskomiteen i Rødt Oslo om at hun ønsker sikker plass, og er plassert over Moxnes i bydelslagene Bjerke, Østensjø og Grorud. Moxnes har vært sentral i arbeidet med å gjøre Rødt til et mer akseptabelt parti på venstresiden. Det blir spennende å se om denne nominasjonsprosessen ender med at partiet velger en mer radikal retning fremover.
Trøndelag Ap:
Intrigene i Trøndelag er på ingen måte over. Tidligere i høst klarte ikke digitaliseringsminister Karianne Tung å utkonkurrere Trond Giske i kampen om å bli foreslått av Trondheim Ap til nominasjonslisten i Sør-Trøndelag. Det er ingen tvil om at Giske nå er på god vei til Stortinget. Tung annonserte en ukes tid etter nederlaget at hun takker nei til å fortsette kampen om stortingsnominasjon, og skyldte på familiesituasjon og "splittende kaos” i trøndelagspolitikken. Statssekretær Per Olav Hopsø kjemper fortsatt videre, men Giske har vist stor evne til å mobilisere, og med Trondheims støtte har han et stort forsprang på konkurrentene.
I Nord-Trøndelag, hvor Ap har to representanter, har lokallagene i Steinkjer og Namsos Ap på å vrake Ingvild Kjerkol. Tidligere har både Levanger og Verdal Ap gjort det samme. Flere i lokallagene har sagt at valget handler om fornyelse i partiet, men det er ikke unaturlig at det også er et ønske om en mindre kontroversiell kandidat. Kjerkol måtte som kjent gå fra posten som helseminister etter å ha blitt tatt for plagiat av tekst i masteroppgaven sin. Hun er ikke langt unna å måtte si at slaget er tapt i det som fremstår som et koordinert grep i Nord-Trøndelag.
Begge valgdistriktene vedtar sine lister 30. november.
Oslo Ap:
Oslo Arbeiderparti har i dag fem representanter, men de siste måneders målinger viser at kun tre er sikre. Førsteplassen går til Jonas Gahr Støre, og tredjeplassen vil sannsynligvis gå til nestlederen i partiet, Jan Christian Vestre. Kampen vil stå om andre- og fjerdeplassen – mellom kvinnene.
Tidligere i år annonserte Hadia Tajik at hun ikke stiller som kandidat fra Rogaland og like etter ble hun annonsert som mulig kandidat fra Oslo. Tajik vil i så fall kjempe om andreplassen mot Kamzy Gunaratnam, som har plassen i dag. Det ser ut til å bli en svært jevn kamp.
Utenriksminister Espen Barth Eide annonserte denne uken at han takker nei til renominasjon, noe som åpner muligheter for både Frode Jacobsen og Trine Lise Sundnes. Også Siri Gåsemyr Staalesen ble inntil nylig sett på som et aktuelt navn, før det i helgen ble kjent at også hun takker nei til renominasjon.
Selv om Oslo Ap er noe sendt ute med nominasjonsprosessen, de valgte nominasjonskomité først denne uken, skal listen likevel klubbes på nominasjonsmøtet 26.november.
Rogaland Ap:
Alle håpet på at Kari Nessa Nordtun skulle takke ja til førsteplassen på Rogaland Aps liste. Da hun likevel valgte å takke nei til fire år på Stortinget tirsdag denne uken, brukte ikke nominasjonskomiteen lang tid på å lande på hvem som skulle innstilles til listetopp. Klimaminister Andreas Bjelland-Eriksen takket, til manges overraskelse, ja til å toppe listen. Bjelland Eriksen bor i Oslo, men har likevel lang fartstid i hjemfylket Rogaland. Han har både ledet AUF-laget og sittet på fylkestinget i oljefylket. Med seg på listen får Ruth Mariann Hop fra Karmøy på plass nummer to, og Nessa Nordtuns nåværende politiske rådgiver, Øyvind Jacobsen, på en tredjeplass. Forslaget skal nå til behandling i alle kommunelag, men listen ser per nå ut til å gå rett gjennom på nominasjonsmøtet den 23. november. Mindre dramatikk i rekkene har vi sjeldent sett i et sentralt Ap-lag under nominasjonskampen.