Visste du dette om Stortinget?

I sosiale lag hører vi ofte at Stortingsrepresentantene har for lange ferier, høy lønn og alt for mange rådgivere. De vedtar saker uten mål og mening! Politikerforakten er stabilt høy hos det norske folk. Samtidig er kunnskapen om hva som faktisk skjer på Stortinget, stabilt lav. 

Her er noen ting du kanskje ikke visste om dine ombudsmenn og -kvinner.

Kollegialt

Den jevne nordmann ser politikerne barke sammen på TV. Det vi ikke ser, er at de ofte er gode venner på bakrommet. Ikke så rart når de tilbringer så mye tid sammen. Selv om Stortingsrestauranten har uskrevne regler og faste plasser, blir Stortinget som en produksjonsbedrift der alle på enfinurlig måte til syvende og sist er kolleger. 

Lange voteringer

Stortingslivet er ikke en åtte til fire-jobb. Mediene liker å skrive om korte dager, møtefrie uker og lange ferier. Sannheten er at defleste politikere jobber mye. I innspurten foregår stortingsmøter på natta og voteringer avholdes langt utpå morgenkvisten.

Mange henvendelser og møter

Det er stor forskjell på «trykket» i arbeidshverdagen til en stortingspolitiker. Det er ingen tvil om at Hadia Tajik og Henrik Asheim merker større pågang fra presse og omgivelser enn Freddy André Øvstegård eller  Hege Haukeland Liadel. Samtidig har Norge veldig mange interesseorganisasjoner som er interessert i den minste lille ting. Derfor har både TV-fjesene og de mindre kjente politikerne mye å gjøre. I tillegg er jobben for valgkretsen viktig. Hvis stortingsrepresentantene ikke holder kontakt med hjemfylket deres, blir de ikke gjenvalgt. 

Pendlerlivet

De fleste politikerne på Stortinget bor i små hybler i Oslo, langt fra ektefeller, barn og venner. Det er en brå overgang for mange. Pendlerlivet kan til tider være ganske tungt og er gjerne en av grunnene til at representanter ikke tar gjenvalg. Stortinget har gode reiseordninger, sosiale fritidstilbud og forsøker å kompensere, men avstanden hjem får man ikke gjort noe med.

0